Lunch med unga entreprenörer

Idag hade jag förmånen att äta och prata lunch med två unga entreprenörer. Som jag också haft äran att arbeta tillsammans med en del. Älskar dynamiken som uppstår när jag med lång livs- och yrkeserfarenhet får jobba och/eller umgås med hälften så gamla.

Lunch med unga entreprenörer

Unga entreprenörer vs. gamla (erfarna)?

Det pratas och skrivs en hel del om ålderism. Alltså att de erfarna blir diskriminerade på arbetsmarknaden, man blir helt enkelt bortvald i rekryteringsprocesser baserat på ålder som första kriterium. Då måste det väl också vara det viktigaste, eller? Detta pekar ju på att erfarenhet inte värderas. Men alla vet att en med lång erfarenhet är mycket snabbare produktiv. Även jämfört med dessa unga entreprenörer.

Erfarenhet ger kortare startsträcka

Varför är det så? Erfarenhet ger bland annat en större förmåga att välja vad man ska fokusera på. Vilka frågor som man verkligen behöver ställa. Vad man behöver ta reda på för att göra rätt. En ung och oerfaren kan lägga en masa tid på fel saker i ivern att verka produktiv. Med erfarenhet vet man att det viktigaste är att göra RÄTT saker. Och att ställa rätt frågor till rätt person. Den äldre har troligen också större anledning att vara trogen sin arbetsgivare än en ung på väg ut i karriären.

Många år kvar?

Har hört att en del rekryterare väljer bort så tidigt som i 40-års ålder och uppåt. Varför? Kan man ju verkligen undra. Förutom det faktum att man med erfarenhet är snabbare igång så är man inte heller så sökande. Yngre personer i början av sin karriär är troligare att stanna ett kortare period. När man är i 20-års åldern är ju 5 år en evighet! Vid 57 års ålder kan jag säga att man har en annan syn på tid. Som just 57 åring räknar jag med att jobba minst 10 år till. En bra anställning skulle innebära att det den arbetsgivaren får en person som sannolikt stannar betydligt längre än en som är hälften så gammal.

Generaliserar jag?

Ja, det kan man väl lugnt säga. Men det verkar många göra inom rekrytering också. Väljer bort p.g.a. en siffra som egentligen borde vara helt ointressant.

Lunchen?

Minns faktiskt inte vad vi åt till lunch med dessa entreprenörer. Men vi pratade mycket om allt möjligt, även mat. Paella pratade vi en del om. verkar vara en favorit hos många. Jag delade med mig av mitt senaste recept. Likaså fick de höra hur jag tycker man gör en perfekt Risotto. Även världsproblemen, med krig och allt diskuterades.

Lärdomar från unga?

Jag är säker på att Rebecca och Fredric kan vittna om att jag tillförde en del lärdomar. Inte bara inom matlagning. Jag lärde mig också en hel del på olika områden. Men Fredric lärde mig (och Rebecca) en väldigt överraskande insikt. Nämligen att Rolex är en non-profit organisation! ROLEX?? Hur kan ett super exklusivt klockmärke vara non-profit? Detta måste Googlas! Som Rebecca gjorde direkt. Hon tvivlade ännu mer än jag… När jag kollade hemma på datorn eftersom jag inte hade så bråttom. Då fann jag denna artikel på en site som bara handlar om klockor. Vad de gör finns att läsa om på rolex.org

Önskar alla läsare en toppen vecka!
//Oskar

Kontakta mig om du vill diskutera om detta eller annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *