Säkra lösenord är det svårt?!

Känns det omöjligt att använda säkra lösenord överallt?

Det här med säkra lösenord är inte lätt. Du har säkert också fått de där utpressningmailen med texter som “vi har fått tag på ditt lösenord xyzxyz. Och vi har haft koll på alla sidor du besökt den senaste tiden. Om du inte vill att vi sprider informationen, sätt in 50.000 euro på crypto konto x” eller liknande. OCH du vet med dig att det är ett lösenord som du har använt!

OMG! Tänker du. Detta har jag använt nästan överallt! Paniken infinner sig snabbt. Men lugn. Det finns lösningar, även på detta.

Måste jag ha olika lösenord på alla olika sidor och tjänster?

Ja, det ska du ha. Har jag det? Nej! Även jag har framförallt en massa gamla inloggningar med samma lösenord. Jag justerar såklart detta lite löpande. Men när man aldrig får någon påminnelse om att ändra lösen så är det lätt att glömma bort.

Om jag nu använt samma lösenord om och om igen. Var ska jag börja?

Tänk igenom vilka tjänster som det skulle vara värst att förlora kontrollen över. Mejlen! Börja med ditt/dina mail konto/-n. Vi är många som har mer än ett mail konto av olika anledningar. Nuförtiden är det väldigt viktigt att ha kontroll över sitt mail konto. Myndigheter betraktar idag email som du skickar som mer eller mindre en säkrad identitet. Du kan t.ex. skicka in dokument till en domstol via email utan att behöva säkra identiteten på annat sätt, när de väl en gång fått din mailadress på ett enligt de säkert sätt. T.ex. från dig personligen vid en polisanmälan eller annat. Om då någon annan knäcker ditt lösenord så kan den personen göra väldigt mycket skada. Så, börja med din mail konton.

Säkra lösenord, är det svårt?!
Tillhör du de som skriver ner lösenord på små lappar?

Molntjänster, hur vet jag om jag har det?

Nästan lika viktigt som mail kan det vara att ha bra lösenord på molnlagring. Har du iPhone eller ett Google konto? Det har nästan alla idag. Då lagrar du information om dig och troligen även bilder och dokument i molnet. Likaså om du har en [email protected] eller …@live.xx hotmail osv. Alla dessa är kopplade till Microsofts molnlösningar och har automatiskt ett OneDrive konto för lagring av dokument mm.

Om du inte varit uppmärksam så kan du ha en hel del dokument och bilder, inte minst lagrade på flera av dessa molntjänster. Då gäller det att ha bra lösenord annars kan t.ex. mail bilagor bli åtkomliga för en hackare. Lagrade du den fullmakten på Google Drive? Minns inte, eller hur? Inte alltid så lätt att hålla koll på var “allt” finns lagrat när man blir exponerad för många olika tjänster.

Hur ska jag komma ihåg om alla ska vara olika?

Att skapa säkra lösenord och inte minst att komma ihåg alla olika känns ju som en oöverstiglig uppgift, eller hur! Då behöver du en lösenords app! Va? En till app att hålla reda på? Ja, men det är verkligen värt det. Skaffa dig DET stället där alla dina lösenord kan finnas samlade. Flera erbjuder dessutom ett lite extra säkert ställe för att lagra de allra viktigaste dokumenten på, krypterat. Vilket väl i och för sig alla molntjänster är i någon utsträckning numera.

Jag använder en app som heter Securesafe, som jag är väldigt nöjd med. Den hjälper mig att skapa säkra lösenord och, inte minst att komma ihåg alla. Det är även ett säkert och bra ställe att lagra annan information, som t.ex. kortnummer eller familjens personnummer. Anledningen till att jag valde Securesafe är att det är ett Schweiziskt bolag. Datan lagras mao i Europa. Du hämtar apparna på securesafe.com och det finns till alla olika enheter, PC, Mac, iPhone, Android enheter mm.

Surfa säkert!
Hälsar
Oskar

Kontakta mig här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *