Kan du livsmedelsgrupperna?

Det finns sju stycken

Sverige går efter EU-lagstiftningen när det gäller vad som definieras som livsmedel. Det är alla ämnen och produkter som förtärs av människor. Alla livsmedelskontroller delas mellan olika myndigheter. Det är Livsmedelverket som både leder, samordnar och följer upp dessa hela vägen. För att kunna jobba och förstå livsmedels industrin så måste man kunna grupperna Kan du livsmedelsgrupperna och vad dom innebär?

Kan du livsmedelsgrupperna?

Den första av livsmedelsgrupperna är Drycker. Mjölk ingår inte i denna grupp utan all annan dryck så som juice, drycker utan alkohol, drycker med alkohol, kaffe, läsk och vatten. Under dessa kategorier ingår sedan mer information om dryckerna.

Den andra gruppen är ägg, och den tredje är alla fetter och oljor. Som smör, djurfett, margarin, vegetabiliska fett och oljor.

Sen följer frukt och bär och där ingår också konserverad frukt. I spannmålsgruppen ingår en hel del som alla slags bröd, flingor av alla de slag, mjöl, pasta och ris. Gruppen om kött ingår alla slags kött alltifrån fågel, nöt, fläsk, korvar och inälvsmat. I den sista gruppen ingår alla mejeriprodukter som mjölk , ost, fil och yoghurt.

Livsmedelsverket och alla sju livsmedelsgrupperna

I Sverige har vi något som heter Livsmedelsverket. Dom arbetar med allt som har med livsmedel att göra och ser till att all mat som man producerar, säljer och sen serverar på rätt sätt. Alla ska kunna känna sig säkra på att inte bli sjuka av någon produkt och då kräver det regler för hur vi hanterar och producerar produkter. Produkter kontrolleras, anläggningar av alla de slag kontrolleras också, och när djur ska slaktas finns det med en veterinär från livsmedelsverket med. Det är bara några utav dom uppgifter som görs hela tiden samtidigt som deras laboratorium analyserar prover på produkter.

På deras hemsida finns hela tiden uppdateringar om produkter och vad vi söker om livsmedel. Som till exempel den tjugonde februari-Ingelsta kalkon återkallar sina kalkonköttbullar. Dom har testat dessa och kan innehålla listeria. Denna information går också ut till butiker som sedan måste plocka bort produkterna som alla ska återkalla. Just dessa kalkonköttbullar fastnade i en rutinkontroll och upptäckte då detta.

Starta livsmedelsföretag

Funderar du på att starta ett livsmedelsföretag är Livsmedelsverkets sida en bra sida där du hittar all information du behöver. Beroende på vad du ska starta finns det olika regler som man följer när det gäller livsmedel. En mycket viktig punkt är hur alla ska sköta hygienen i din lokal där du kommer att ha livsmedel. Du ska också kunna visa varifrån du köpt dina produkter eller ingredienser och att allt är märkt enligt lag.

Du kan också kontakta kontrollmyndigheten. Dom kan ge både råd och information om vad som gäller och vad du ska tänka på. Lösningar på dina problem eller förslag får du som ett exempel, men det kan också finnas flera sätt att uppfylla speciella krav i lagstiftningen. Det finns många branschinriktningar när det gäller livsmedel så titta vilket område du kommer att starta ditt företag i och vad det innebär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *