Fried rice lunch

Hemmakontorets favoritlunch

När man jobbar hemifrån r det lätt att helt glömma bort lunchen. Eller, åtminstone gör jag det då och då. Man vill ju helst ha en lunch som går snabbt att laga men ändå både smakar gott och är hyfsat nyttig. En av mina favoriter är Fried Rice lunch som jag snabbt slänger ihop själv.

Fried rice

När jag gör ris ser jag alltid till att laga extra mycket så det räcker till minst en matlåda, helst flera. Denna gång använder jag ungefär hälften av de ca 2 liter ris jag hade färdigt i kylen. Så när det är dags att göra Fried rice tar jag bara fram det färdiga riset ur kylen. Om jag är ensam hemma blir det över till fler matlådor med fried rice som jag kan värma i micron kommande dagar.

Att göra Fried Rice

Att göra Fried Rice är väldigt enkelt. Jag utgår från färdigt ris, som jag lagat på Brasiliansk sätt. Koka upp vatten (ca 1,5 liter) i en kastrull. Börja med rikligt av en neutral olja (rapsolja brukar jag ta) i en annan, vid kastrull. Riv en vitlöksklyfta som får fräsa tills det blir brynt. Häll sedan på riset som också får steka med i oljan tills kornen börjar bli transparenta. Strö över rikligt med salt innan du häller över kokande vatten så att det täcker riset väl. Tillåt att det stormkokar kort innan du sänker temperaturen till låg. Låt det stå i ca 20 minuter. Klart!

Det som gör Fried Rice riktigt gott

Det som gör att Fried Rice blir riktigt gott är äggen och lite kryddor. Till en lite färdigt ris brukar jag använda 6 ägg, lite beroende på hur stora ägg jag har hemma för dagen. Börja med att knäcka ner äggen i en stekpanna med lite olja i, på medelvärme. Rör om hela tiden. Precis när äggen börjar koagulera (stelna) så går du i ned med riset i stekpannan. Blanda ris och ägg väl samtidigt som du sänker temperaturen på spisen. Nu kan du krydda som du vill. Jag brukar ta lite grillkrydda för den här snabba vardagsvarianten och brukar blanda ner lite ljus soja (japansk) precis innan servering.

Servera med sallad

Servera din Fried Rice lunch med en god sallad och dressing. Salladen kan enligt mig bestå av lite vad som helst som man har hemma eller en sån där färdigblandad från stormarknaden. Dressing älskar jag att göra på olivolja, vit vinäger, dijon senap. Avsluta med lite salt och peppar så har du en urläcker senaps vinägrett!

Vill du prata mat med mig?

Kontakt och samarbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *