Äta mindre kött

RekoNordiska Rådets nya riktlinjer 2023

Nu ska vi äta mindre kött. Nordiska Rådets nya riktlinjer 2023 för kost och livsmedel är en uppdatering av de tidigare rekommendationerna från 2012. Riktlinjerna är baserade på den senaste forskningen inom kost och hälsa. De är utformade för att ge en hälsosam och hållbar kost för befolkningen i Norden.

Enligt de nya riktlinjerna bör vi äta mindre kött och mer växtbaserad mat. Detta beror på att hög konsumtion av rött kött och processat kött har kopplats till ökad risk för sjukdomar. Som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Istället rekommenderar de att vi ska äta mer grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn. Dessa livsmedel innehåller viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer som är viktiga för vår hälsa.

Nordiska Rådet rekommenderar också ett stort intag av fisk och nötter, ett måttligt intag av mjölkprodukter med låg fetthalt och en begränsad mängd rött och vitt kött. Processat kött och alkohol bör vi undvika så mycket som möjligt.

Rekommenderar mindre kött

För att äta en mer växtbaserad kost kan vi byta ut en del av köttet mot baljväxter som bönor, linser och kikärtor. Dessa livsmedel är rika på protein, fibrer och andra viktiga näringsämnen. Vi kan också äta mer grönsaker och frukt och använda dem som bas i våra måltider istället för kött. Att välja fullkornsprodukter istället för raffinerade livsmedel såsom vitt bröd och pasta kan också bidra till att öka vårt intag av fibrer och andra näringsämnen.

Det är viktigt att komma ihåg att en hälsosam kost handlar om balans och variation. Vi behöver inte helt utesluta kött från vår kost, men vi bör minska vår konsumtion av rött och processat kött och istället äta mer växtbaserad mat. Genom att äta en hälsosam och hållbar kost kan vi förbättra vår hälsa och samtidigt minska vår påverkan på miljön.

Äta mindre kött
Massivt globalt intresse och mycket debatt när Nordiska rådets nya näringsrekommendationerna lanserades

Varför äta mindre kött?

Att äta mindre kött kan ha positiva effekter både på vår hälsa och på miljön. Det är två av de vanligaste skälen till varför vi bör överväga att minska vår köttkonsumtion. Enligt internationella organisationer finns det klara fördelar. Men jag funderar på hur många av oss som är beredda att verkligen genomföra en märkbar förändring.

Hälsomässiga fördelar med att äta mindre kött

Att minska sin köttkonsumtion kan ha flera positiva effekter på vår hälsa. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kan hög konsumtion av rött kött öka risken för cancer, särskilt tarmcancer. Om vi kan minska vår köttkonsumtion och istället äta mer grönsaker, frukt och baljväxter. Då kan vi minska risken för cancer och andra sjukdomar. Att äta mindre kött kan också bidra till att vi får i oss mindre mättat fett och kolesterol, vilket kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En vegetarisk eller vegansk kost kan också vara rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler, vilket kan ha positiva effekter på vår hälsa.

Miljövänliga aspekter av att äta mindre kött

Köttproduktionen har en stor påverkan på miljön. Enligt WWF krävs det mer resurser för att föda upp djur jämfört med att odla spannmål, grönsaker eller frukt. Djurproduktionen står för en stor del av utsläppen av växthusgaser, vilket bidrar till klimatförändringarna. Genom att minska vår köttkonsumtion kan vi minska utsläppen av växthusgaser och bidra till att bromsa klimatförändringarna. Att äta mindre kött kan också minska behovet av att avskoga regnskogar för att skapa betesmarker och åkermark för djurfoder. Avskogning bidrar till minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidutsläpp. Genom att minska vår köttkonsumtion kan vi minska behovet av avskogning och bidra till att bevara regnskogar och den biologiska mångfalden.

Vilka är alternativen till kött?

Det finns många alternativ till kött som är hälsosamma och goda. Här är några exempel:

 • Baljväxter: Bönor, linser och kikärtor är alla rika på protein och kan användas i många olika rätter, som grytor, soppor och sallader.
 • Tofu och tempeh: Dessa vegetabiliska proteinkällor är mycket mångsidiga och kan användas i allt från stir-fry till sallader.
 • Nötter och frön: Cashewnötter, mandlar, pumpakärnor och solrosfrön är alla rika på protein och kan användas som topping på sallader eller som en hälsosam snacks.
 • Grönsaker: Grönsaker som broccoli, spenat och svamp är alla rika på protein och kan användas i många olika rätter.

Att experimentera med nya köttalternativ kan göra det lättare att minska köttkonsumtionen och upptäcka nya favoriträtter.

Använd svenska baljväxter

Baljväxter som bönor, linser och kikärtor är ett utmärkt alternativ till kött. Och man odlar många av de i Sverige. De är rika på protein och innehåller också mycket fiber, vilket gör att de håller oss mätta längre. Dessutom finns det närproducerade alternativ som har en låg klimatpåverkan, vilket gör dem till ett miljövänligt val. Genom att köpa Svenska råvaror stöttar vi även svenska bönder att ställa om.

Svensk bönodling har under senare år utökats med sorter som borlotti, kidney samt svarta och vita bönor. Vanliga svenska baljväxter som du kan använda i din matlagning. Bönor och linser kan användas som bas i grytor och soppor. De använder man ofta för att göra vegofärs av. En vanlig svenskodlad vegofärs är gjord av de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar.

Kikärtor är en mångsidig ingrediens som kan användas på många olika sätt i matlagning. De är billiga, goda och sprängdfyllda med protein. Klassiska rätter som du kan göra med kikärtor som bas är falafel och hummus. Kikärtor använder man bl.a. i grytor, sallader, soppor och pastejer. Man kan även rosta kikärtor i ugnen med goda kryddor för att få ett gott och hälsosamt snacks. Även svenska bönder odlar kikärtor Sverige. Sojabönor använder man i tofu, tempeh och sojamjölk.

Andra närproducerade alternativ till kött

Det finns också andra alternativ till kött som är närproducerade och miljövänliga. Här är några exempel:

 • Ägg är en utmärkt källa till protein och kan användas i många olika rätter, som omeletter, äggröra och pannkakor.
 • Fisk är rikt på omega-3 och kan användas på väldigt många olika sätt, till exempel sallader och grytor.
 • Svamp är en god källa till protein och kan användas som köttsubstitut i till exempel pastasåser och grytor.
 • Tofu är en vegetarisk produkt som är rik på protein och kan användas i många olika rätter, som sallader och grytor.

Det finns många olika alternativ till kött som kan ge oss samma näringsämnen och smakupplevelse. Genom att prova på dessa alternativ kan vi minska vår köttkonsumtion och samtidigt göra ett miljövänligt val.

äta mindre kött

Lär dig nya recept och planera måltiderna

Att äta mindre kött kan kännas svårt i början, men det finns många goda och hälsosamma alternativ att prova på. Här kommer en del tankar och förslag. Som du kan testa för att få inspiration till dina framtida måltider. Prova på nya recept och planera dina måltider. Då blir det enklare att äta mindre kött och samtidigt njuta av god och näringsrik mat. Genom att ha en plan för vad du ska äta under veckan kan du undvika att falla tillbaka på kött som huvudingrediens i varje måltid. När man planerar sina maträtter kan det vara bra att ha några hållpunkter att hålla sig till.

 • Börja med att tänka på vilka grönsaker och frukter som är i säsong. Dessa är ofta billigare och mer näringsrika än importerade alternativ.
 • Variera proteinet i dina måltider genom att inkludera bönor, linser, tofu och andra vegetariska alternativ.
 • Tänk på att inkludera fullkornsprodukter som quinoa, brunt ris och fullkornsbröd för att öka fiberintaget och hålla dig mätt längre.
 • Planera för att ha rester från middagen till lunch dagen efter. Detta är ett enkelt sätt att minska matavfallet och spara tid.

Hitta dina vegetariska favoriter

När du har planerat dina måltider kan du börja leta efter recept som passar din smak. En personlig favorit är Brasiliens nationalrätt Feijoada. En gryta med svarta bönor som bas. Det är vanligt att koka den med kött och korvar men du gör den lätt helt vegansk genom att smaksätta med annan buljong eller fond. Andra vegetariska rätter är t.ex.
Vegetarisk lasagne. Gjord på Zucchini, aubergine, tomat, lök, vitlök, lasagneplattor, ricotta, mozzarella, parmesan
Quinoasallad med halloumi. Quinoa, halloumi, rödbetor, morötter, spenat, granatäpple, valnötter
Svampburgare är riktigt gott. Servera med sötpotatis pommes. Svampburgaren kan man göra på champinjoner, lök, vitlök, havregryn, ägg, salt och peppar. Sötpotatis pommes gör du med olja och salt. Perfekt att tillaga i en airfryer.
Vegansk currygryta med kikärtor, sötpotatis, blomkål, paprika, tomat, kokosmjölk, currypasta

 

Utmaningar med att äta mindre kött

Att minska köttkonsumtionen kan vara en utmaning av flera anledningar. En viktig sak är att krydda de vegetariska rätterna väl. Gärna med högkvalitativa kryddor från Wendelins Kaffe och Delikatesser.  Två av de vanligaste utmaningarna som kan uppstå när man försöker äta mindre kött är kostnadsfrågor och näringsämnen.

Kostnadsfrågor

En vanlig uppfattning är att det är dyrare att äta vegetariskt eller veganskt än att äta kött. Detta är dock inte alltid fallet. Det finns många vegetariska och veganska livsmedel som är billigare än köttprodukter. Baljväxter, som bönor, linser och kikärtor, är exempel på billiga och näringsrika livsmedel som kan ersätta kött i många rätter.

Det kan vara svårt att hitta vegetariska alternativ till vissa kötträtter men fler och fler kommer. Och vissa vegetariska livsmedel kan vara dyrare än kött. Du måste också räkna med att en hälsosam vegetarisk kost kan kräva mer planering och förberedelse än en köttbaserad kost.

Näringsämnen

En annan utmaning med att äta mindre kött är att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med viktiga näringsämnen. Kött är en viktig källa till protein, järn och B-vitaminer. Dessa kan vara svåra att få i sig från andra livsmedel innan man lärt sig hitta rätt. Det är dock möjligt att få i sig tillräckligt med protein, järn och B-vitaminer från vegetariska livsmedel. Baljväxter, nötter, frön och gröna bladgrönsaker är alla källor till protein och järn. B-vitaminer finns i exempelvis fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och frön. Vissa näringsämnen, som vitamin B12 finns endast i animaliska livsmedel. Det kan därför vara viktigt att ta tillskott av vitamin B12 om man äter en helt vegetarisk eller vegansk kost.

Inspiratörer till vegetarisk mat

Jag är uppväxt med och van att laga mat med kött, som många andra. Att helt ta bort köttprodukter från matlagningen tycker jag är svårt ibland. Därför brukar jag vända mig till vissa utvalda inspiratörer som verkligen kan detta med vegetarisk mat. En av favoriterna är Siri Barje som är väldigt kreativ och ständigt lägger ut fantastiska recept. En annan är Paul Svensson som är råvarornas mästare. Kolla in hans kurs “Skapa magi med grönsaker” på köket.se så förstår du vad jag menar.

Kontakta mig gärna för att prata mer om mat, oavsett om det är vegetarisk mat eller annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *