Matlagning som meditation

Matlagning är inte bara ett sätt att tillfredsställa vår hunger eller att njuta av goda smaker. Matlagning som meditation. Det är också en form av meditation som kan hjälpa oss att slappna av, fokusera och vara mer närvarande i nuet. När vi lagar mat använder vi flera av våra sinnen: syn, lukt, smak, hörsel och känsel.

Matlagning som meditation

Vad du känner när du lagar mat

Vi kan uppmärksamma hur råvarorna förändras i färg, form, doft och konsistens när vi skär, hackar, steker, kokar eller bakar dem. Lyssna till ljudet av fräsande olja, bubblande vatten eller knapriga grönsaker. Man kan känna värmen från spisen, kylan från kylen eller den mjuka degen i våra händer. Smaka på såsen, kryddorna eller den färdiga rätten och njuta av de olika nyanserna av sötma, syrlighet, beska, umami och sälta från Wendelins Himalayasalt. Vi kan också vara medvetna om våra tankar och känslor som uppstår under matlagningen. Kanske känner vi glädje över att skapa något gott, spänning över att prova ett nytt recept, tacksamhet över att ha tillgång till mat eller kärlek till dem vi ska dela måltiden med.

Matlagning som meditation

Matlagning är alltså ett slags terapi som kan ge oss många fördelar för vår fysiska och mentala hälsa. Det kan minska stress, öka kreativiteten, förbättra minnet, stärka självförtroendet och främja sociala relationer. Det kan också vara ett sätt att uttrycka vår personlighet, vår kultur och våra värderingar genom de val vi gör av ingredienser, metoder och presentation. Matlagning är med andra ord en konstform som kan berika våra liv på många plan.

Så nästa gång du står i köket, se det inte som en tråkig syssla eller ett nödvändigt ont. Se det som en möjlighet att meditera med maten som ditt objekt. Låt dig uppslukas av processen och var helt närvarande i varje steg. Du kommer inte bara att få en god måltid, utan också en dos av lugn, glädje och mening.

Matlagning som meditation

Glädjen över att laga mat

En bild säger mer än tusen ord. Här ser du ett exempel på matlagning som meditation, hur matlagning kan vara en källa till glädje och meditation. Barnet på bilden ser ut att vara helt försjunken i sin aktivitet och njuter av varje ögonblick. Han har tillsammans med pappa förberett flera olika rätter med färska och färgglada ingredienser som lockar till sig både ögat och smaklökarna. De har också skapat en trevlig atmosfär i sitt kök med levande ljus, blommor och musik. Här finns inte några bekymmer eller stress i sinnet, utan bara vara i harmoni med sig själv och sin mat. Detta är verkligen matlagning som meditation!

Vill du dela med dig om hur det är att laga mat för dig.
Kontakta mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *